Mobilen i skolan

Får man ha sin mobil i klassrummet?

Ja det får man, under förutsättning att den inte stör lektionen!

Det finns många användningsområden för mobilen i skolarbetet om man har hörlurar som passar för mobilen med hemifrån. Mobilen är ett redskap som fungerar för de äldre eleverna, de har den alltid med sig och använder den ständigt. Här är några tips;

• Några elever koncentrerar sig bättre med musik i öronen, då stänger de omgivningen ute och jobbar bättre.
  • Har man svårt att hinna med att anteckna under lektionen kan man ta ett foto av lärarens anteckningar på tavlan.
  • Med appen Genius Scan kan du scanna ett dokument lika enkelt som du tar ett foto med kameran. Dokumentet sparas ner som en PDF-fil.
  • Bilder och anteckningar för ett visst ämnesområde kan man sedan samla i någon av apparna Popplet eller Notability. Då kan man kolla igenom det man har samlat om man får prov på hela ämnesområdet.
  • I vissa fall, som läraren bestämmer, får man använda kalkylatorn som miniräknare.
  • Det finns även möjlighet att anteckna sådant som man behöver komma ihåg.
  • Norstedts ordlistor finns som appar på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Ett bra hjälpmedel i språkstudier.
  • I-phones, och sannolikt även smartphones, är utrustade med uppläsning av den text som finns på skärmen. Man måste bara veta hur man sätter igång den. Gå in på Inställningar, Allmänt och därefter på Hjälpmedel. Se till att ”Tala markering” och ”Tala autotext” är påslagna. Därefter kan du testa med en internetsida, dubbelklicka på texten, en svart ruta kommer upp, klicka på Tala och en syntetröst läser upp texten.
  • Sist men inte minst finns appen Inläsningstjänst. Där kan man hämta alla sina skolböcker till sin bokhylla och lyssna på dem. För läxläsning rekommenderas att man tar boken med hem, så att man kan titta på bilderna och följa med i texten, men man kan å andra sidan aldrig glömma sina böcker för de finns allihop i mobilen! Appen är gratis, men den kan inte användas utan inloggningsuppgifter. Så småningom kommer alla skolans elever att få den möjligheten, men tills dess är det Cecilia som manuellt kan göra en inloggning. Hör av dig om du känner att du behöver det!
Det här inlägget postades i IKT-pedagogik. Bokmärk permalänken.